Lundehundar

Norsk Lundehund



 

 

Rasen Norsk lundehund är ovanlig i Sverige, det finns cirka 220 stycken. På Gotland finns numera fem lundehundar – förutom Ludde och Stina, även tre av hennes valpar.


 

Rasen är mycket gammal och härstammar från Lofoten i norra Norge. Den användes för fler hundra år sen till att fånga lunnefåglar.




 

Rasen har många unika egenskaper:

 

O Den har sex fullt utvecklade tår på varje tass, något som hunden har enorm nytta av när den klättrar i berg.


 

O Den kan bokstavligt talat "stänga öronen". Ytterörat kan vikas ihop och skyddar så örats innersta delar mot sand och fukt.


 

O Den översta nackkotan är förenad med hjärnskålen på ett sätt som gör nacken extra rörlig – huvudet kan böjas så långt bakåt att pannan vidrör ryggen!


 

O Muskulatur, senor och ledband i bogarna är så tänjbara att hunden kan "slå ut med armarna". Frambenen kan sträckas bakåt och ligger då längs med rygglinjen. Bakbenen kan sträckas framåt så att de ligger bakom hundens nacke.


 

På grund av flexibiliteten och extra tårna har lundehunden ett speciellt gångsätt – de "paddlar" med frambenen och det ser ut som om de "ritar" stora cirklar i luften, bakbensrörelserna är aningen trånga och det ser ut som om de "trippar" fram.


 

Man kan släppa lös sin lundehund utan att vara rädd för att den springer sin väg. Lundehunden är "programmerad" till att alltid hålla dig inom syn- eller hörhåll. Troligen går det tillbaka till tiden när de användes för lunnefågelfångst där ett flertal hundägare tog med sig ett antal hundar var till bergen där de släpptes lösa. Det gällde då för hunden att hålla koll på sin ägare.


 

Lundehunden behöver knappt någon pälsvård. Man behöver borsta hunden när pälsen är i fällning (ungefär en gång om året). Pälsen verkar vara smutsavstötande – när pälsen torkar faller smutsen av.


 

Mer information på www.lundehund.se.


 

F

Mina Hundar

 

Hane: Eriksro Luriga Ludwig, Ludde kallad, föddes 2005 och är såväl svensk, finsk som internationell champion.

Han blev Nordisk vinnare 2007 och Världsvinnare 2010.


Han har använts i avel och är pappa till 15 valpar, flera av dessa har haft framgångar i utställningsringen.


24 januari 2018 avled Ludde på grund av sjukdom och ålder. Han blev nästan 13 år.



Tik: Kung Sunes Stina, Stina kallad, föddes 2010, och blev svensk utställningschampion sommaren 2012.

Stina har fött sexton valpar i fem kullar.

Ludde

Stina

Valpar